• Zaterdag 11 mei 2019

Wedstrijdverslag SDZ MO11-1 - VV Monnickendam MO11-1

Na de zo succesvolle najaarscompetitie voor de MO11-1 van VV Monnickendam, is het een moeizame voorjaarscompetitie, nu de meiden een klasse omhoog zijn gegaan. Vandaag de extra zware opgave tegen de koploper SDZ, uit in Amsterdam.

Elena verdedigt de eerste helft het Monnickendamse doel. SDZ zet Monnickendam vanaf het begin onder druk met goed samenspel en veel inzet. De meiden van Monnickendam doen echter qua inzet niet onder voor SDZ en bieden aanvankelijk goed weerstand.

Al na enkele minuten spelen gaat een voorzet van SDZ over iedereen heen en komt bij de tweede paal voor het doel. Elena verkleint de hoek goed. SDZ komt daardoor niet verder dan een corner. SDZ blijft druk uitoefenen en zet Nena, Lieve, Dana, Shantey en Zoey vast rondom het doel. Dan komt Monnickendam er toch uit. Nena stuurt Floor weg, maar SDZ verdedigt goed. Monnickendam haalt er een corner uit, die door Zoey wordt genomen. Floor en Nena komen echter niet tot een schot op doel. De tegenaanval van SDZ wordt door Shantey knap verijdeld.

Na acht minuten opent SDZ toch de score. Een schot hard op de lat stuitert achter de doelijn: 1-0. Kort daarop komt SDZ alleen voor het doel. Elena kijkt de bal op de paal en deze stuitert vlak langs de doellijn voor de andere paal langs terug in het veld. Een minuut later keert Elena de doelpoging van SDZ met een knappe reflex met haar voet. SDZ dringt aan, maar Elena houdt Monnickendam in deze fase in de wedstrijd. Tot twee keer toe schiet SDZ hard op de vuisten van Elena. Direct daarna schiet Dana Elena achterin te hulp. Monnickendam heeft de handen vol aan de aanvalsdrift van de tegenstander.

Toch komt ook Monnickendam er af en toe uit. Na een kwartier spelen speelt Zoey Annabel voorin aan. Zij kapt de keeper uit, maar moet daarna de bal verleggen van haar linker naar haar rechtervoet. Zij heeft te veel tijd nodig en komt niet tot een schot op doel. In de tegenaanval van SDZ verdedigt Zoey mee. Achter haar staat Lieve verdedigend haar mannetje en bijt zich vast in haar tegenstander.

In de achttiende minuut mag SDZ een uitbal nemen op het middenveld. De bal gaat snel naar de spits voorin bij de eerste paal. Zij verlengt knap in de korte hoek en scoort de 2-0. Nu is de weerstand van Monnickendam gebroken. SDZ combineert goed, speelt hoog tempo en is fysiek net even sterker dan Monnickendam. De voorsprong wordt nu in rap tempo uitgebreid. Met een geplaatst schot volgt de 3-0, het middenveld zet de spits vrij voor het doel en de 4-0 valt in de verre hoek, al snel gevolgd door de 5-0. Een doeltrap die door Dana wat twijfelend wordt genomen wordt direct opgevangen en van afstand in het doel gemikt: 6-0. Ook doelpunt 7, 8 en 9 vallen nog in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Elena voorkomt nog erger met twee knappe reddingen en dan is het rust.

Na de rust staat Noa op doel. SDZ begint de tweede helft waar het de eerste helft mee geëindigd was en zet direct de 10-0 op het scorebord. Dan herpakt Monnickendam zich een beetje, onderbreekt de stroom aan doelpunten en is ook weer eens voorin te vinden. Shantey valt aan, maar zie haar schot naast het doel gaan. Even later vallen Jenny, Shantey en Annabel samen aan, Elena kort daarachter ondersteunend vanaf het middenveld. Jenny valt uit met een blessure, maar kan na en korte wisselbeurt het spel gelukkig weer hervatten.

Een kleine tien minuten na de rust worden Zoey en Elena na een voorzet van SDZ uitgespeeld bij de tweede paal en wordt het 11-0. Bij een volgende aanval kan Noa de bal nog net op de lijn te pakken krijgen. Elena, Annabel en Shantey vallen samen aan, maar de keeper weet de bal met haar voet naast te tikken. Na de corner volgt direct een counter van SDZ. Zij stormen met 3 vrouw sterk op Noa af, maar zij pakt de bal. Even later na een corner voor SDZ is Monnickendam te afwachtend en krijgt SDZ alle tijd om te schieten: 12-0.

Dan wordt de eer van Monnickendam gered. En uitbal van Elena op het middenveld wordt naar Shantey voorin gespeeld. Zij verlengt de bal fraai en maakt 12-1. SDZ beantwoordt het doelpunt van Monnickendam met een schot op de lat. Daarna gaat SDZ weer beter samenspelen, na een periode waarin veel speelsters voor eigen geluk gingen. Het betaalt zich uit in vier doelpunten kort na elkaar. Noa grijpt een keer ongelukkig mis, een voorzet wordt bij de tweede paal knap in het doel gegleden, de spits komt een keer vrij voor het doel en schiet via de paal raak en ook de 16-1 valt al snel.

Ondanks de monsterscore, laat Monnickendam zich niet kennen. Dana en Nena onderscheppen de bal achterin en verleggen het spel snel naar Annabel en Shantey in de voorhoede. De bal belandt met een fraai afstandsschot in de hoek van het Amsterdamse doel: 16-2. Vlak voor het einde van de wedstrijd krijgt Monnickendam de bal niet lekker weg achterin en wordt het 17-2. Monnickendam valt weer aan en met het afstandsschot van Shantey heeft de keeper nog alle moeite. Zij kan de bal nog net boven haar hoofd vangen. Dan is ook SDZ nog één keer aan de beurt en brengt de eindstand op 18-2.

Het verschil met de koploper was vandaag te groot voor Monnickendam. Het is knap dat de meiden de koppies geen moment hebben laten hangen en gewoon met volle inzet zijn blijven voetballen, toch nog beloond met twee fraaie doelpunten en kansen voor nog één of doelpuntjes meer. Meiden, complimenten, jullie hebben goed gestreden. Volgende week staat de streekderby tegen SDOB, de nummer zes op de ranglijst, op het programma. Als Monnickendam het spelletje zoals vandaag in de eerste twintig minuten kan spelen, zou het me niet verbazen als de eerste punten toch nog worden binnen gesleept.